Setesdal Mineralmesse


M I K R O K L I N  -  var. A M A Z O N I E T

KAlSiO3O8 - triklien - hardheid 6

- Landsverk I mijn, Evje -

amazonite

Amazoniet is ten gevolge van de mooie groene kleur n van de meest populaire mineralen van het Evje en Iveland gebied. Ieder jaar proberen de duizenden bezoekers van het Mineralen Pad een mooi stuk te vinden. Iedereen die moeite doet is in staat kleinere, goed gekleurde stukjes te vinden.

Om geheel correct te zijn, moet amazoniet opgevat worden als groene variateit van mikroklien-veldspaat.

De veldspaat familie bestaat uit vele verschillende leden, vooral van elkaar te onderscheiden door een varierend gehalte aan kalium, natrium en calcium. Verder zijn er uiteraard structurele verschillen die tot uiting komen in verschillende kristalvormen. Voor de beginneling zal het niet makkelijk zijn de diverse soorten van elkaar te onderscheiden, en soms is dat ook voor de specialist uitsluitend mogelijk m.b.v. rntgen-analyse.

Mikroklien is een veldspaat die gevormd wordt door het langzaam stollen van magma, waardoor grote kristallen en kristallijne massa's worden gevormd. Er zijn in sommige mijnen metersgrote kristallen die vele tonnen wogen gevonden.

Heel vaak zijn witte strepen in mikroklien te zien, dunne lamellen van natrium-rijke albiet die zich afgescheiden hebben uit de grondmassa van de mikroklien, een veldspaat met een hoog gehalte aan kalium.

Een dergelijke veldspaat wordt een "perthiet" genoemd, en de lamellen worden "perthitische strepen" genoemd.

In de amazoniet resulteerd dit in een fraai kleurcontrast. Het afgebeelde exemplaar is te groot om deze strepen te kunnen zien.

Goede kwaliteit amazoniet wordt in sieraden of gebruiksvoorwerpen verwerkt. In de jaren 60-80 werden grote hoeveelheden naar Idar-Oberstein in Duitsland verkocht voor de productie van geslepen stenen.

De kleur schijnt in verband te staan met een verhoogd gehalte lood, maar de kleur verdwijnt indien de veldspaat tot omtrent 300º C wordt verhit.


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi