Setesdal Mineralmesse


MONAZITE-(Ce) with AESCHYNITE-(Ce) (?)

(Ce,La,Nd,Th)PO4 - monoklien - hardheid 5-5,5

- Landsverk I, Evje -

monazite from Landsverk I, Evje

Dit is één van de meer opmerkeijke exemplaren van de Landsverk I mijn, zondermeer behorende tot het allerbeste dat in het Evje-Iveland gebied gevonden is.

Bovenaan staan twee monaziet kristallen die elkaar doorgroeien in en hoek van ongeveer 120° en dit is een tweeling-kristal.

De donkerbruin-zwarte kristalgroep beneden in het midden is niet met zekerheid geïdentificeerd, maar de meest voor de hand liggende optie is dat het aeschyniet-(Ce) betreft, één van de meer voorkomende mineralen die veel uranium en/of thorium bevatten.

Mineralen zoals fergusoniet-(Ce), euxeniet-(Ce), polycraas-(Y) en samarskiet-(Ce) kunnen echter overeenkomstige kristallen vormen, en een röntgen-analyse is noodzakelijk om hierover zekerheid te verkrijgen.

De monaziet-(Ce) kristallen waren zo goed als helemaal ingebed in veldspaat en biotiet, en met veel geduld werden de kristallen blootgelegd.

Drie kleinere kristallen zijn te zien in het onderste gedeelte van dit exemplaar. Dit is zondermeer één van de beste monaziet-(Ce) exemplaren die ooit gevonden is.

Het formaat van dit exemplaar is 11 x 10 cm.


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi