Setesdal Mineralmesse


K W A R T S

SiO2 - trigonaal - hardheid 7

- Ose, Bygland -

quartz_03.jpg - 118508 Bytes

Dit kwarts-kristal heeft erg veel weg van een Herkimer Diamand, niet dat het iets met een werkelijke diamant te maken heeft. Het hier getoonde kristal heeft een zgn. bi-pyramidale vorm, een vorm die in grote hoeveelheden in Herkimer County in New York, USA wordt aangetroffen.

De kleur is slechts vagelijk bruin, maar met een witte achtergrond toch nog goed te herkennen. Of je het een rookkwarts mag noemen

Of dit kristal uit dezelfde vindplaats afkomstig is als de rookkwarts die met dezelfde algemene vindplaats wordt gerepresenteerd in de collectie van het Fennefoss Museum. Verdere deatils ontbreken helaas.

Het kristal toont in het geheel geen contact met de wanden van de holte waarin hij gegroeid is, en is dus tevens een "floater", een vrijdrijvend/-zwevend gevormd kristal.

Dit exemplaar is gevonden door lokale verzamelaar Kristen Dale, die een groot gedeelte van zijn collectie overgedaan heeft aan het Fennefoss Museum.

Inwendig zijn er behoorlijk veel huiddunne barstjes in het kristal te zien; de door de lichtbreking veroorzaakte regenboog-effecten zijn vooral in de linker bovenhelft te zien.


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi