Setesdal Mineralmesse


K W A R T S  -  var.  B E R G K R I S T A L

SiO2 - trigonaal - hardheid 7

- Landsverk I, Mineralsti, Evje -

quartz var. rock crystal, facetted - Landsverk I, Evje

Een groot gedeelte van de kwarts-kristallen van de Landsverk I mijn is begroeid met een dunnere of dikkere laag van andere mineralen, vooral chloriet, albiet en stilpnomelaan.

In veel gevallen zal dat de waarde van het kwarts-kristal als mineraal doen verminderen. Echter, in veel gevallen blijken deze kristallen inwendig fraaie heldere bergkristal, gele citrien of bruinzwarte rookkwarts te bevatten. In sommige gevallen was de kwaliteit goed genoeg om er mooie gefacetteerde stenen van te slijpen.

De hier getoonde briljant geslepen bergkristal weegt .. ct., oftewel .. gram.

De steen is niet geheel helder, maar dat is karakteristiek voor veel van de bergkrystal van de Landsverk I mijn.

Ik heb zelfs onder de microscoop een aantal gas-belletjes in de negatieve afdrukken van kristallen gezien. Dit zijn holtes die dus duidelijk met een vloeistof en gas zijn gevuld.

Veel van de stenen die zich in de collectie van het Fennefoss Museum bevinden zijn geslepen ofwel door Theodoor Gautestad, de vader, ofwel door Ivar Gautestad zijn zoon.

Theodoor Gautestad was in 1964 de eerste in Noorwegen die op de gedachte kwam een stenenwinkel te starten, en niet lang daarna een werkplaats voor het zagen en slijpen van stenen.


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi