Setesdal Mineralmesse


KWARTS var. FANTOOMKWARTS

SiO2 - trigonaal - hardheid 7

- Landsverk I, Evje -

quartz var. phantome quartz - Landsverk I, Evje

De springing van april 2004 resulteerde in grote hoeveelheden kwarts-kristallen die met korst van chloriet, stilpnomelaan en/of veldspaat bedekt waren. Dat maakte dat vele kristallen niet doorzichtig waren. Echter, binnenin, was het kristal heel vaak meer of minder doorzichtig, met de meest merkwaardige vergroeiingen van de diverse kwarts-variateiten in n en hetzelfde kristal.

Het hier getoonde exemplaar is zondermeer n van de mooiste die ooit gevonden is. Prachtig scherpe lijnen van donkere rookkwarts getekend in de veel lichtere gele grondmassa van citrien, met vooral aan de rechterkant banden die helemaal kleurloos zijn.

Met andere woorden, in dit kristal bevinden zich drie verschillende types kwarts naast elkaar, en vooral ook, dr elkaar.

Een dergelijk fantoom-kristal wordt in een richting loodrecht op de lengte-as in schijfjes gezaagd en daarna gepolijst.

De afgelopen zomer hebben de meeste bezoekers van de Mineralsti met enige moeite een paar aardige kristallen gevonden, sommige vonden zelfs kristallen tot een paar kilo, zoals ..... (naam) een kristal van 3,5 kg (?) vond, na ijverig graven in de steenhopen van het vers uitgesprongen materiaal.

Velen vonden vaak na een uurtje graven een handjevol kleinere kristallen kwarts, stukjes amazoniet, adulaar, albiet, cleavelandiet, muskoviet, en velen tevens ook pyriet, fluoriet, epidoot en nog andere, meer zeldzame soorten.


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi