Setesdal Mineralmesse


KWARTS met STILPNOMELAAN

SiO2 - trigonaal - hardheid 7

- Landsverk I, Mineralsti, Evje -

quartz from Landsverk I, Evje

Het hier getoonde exemplaar werd in april 2004 gevonden, nadat 50 m3 gesteente uit de linkerwand was gesprongen. Inspectie van de in de wand vrij gekomen holtes leverde al snel succes op. Een kleine holte werd door ons groter gemaakt zodat we een hand erin konden steken. Ongeveer een halve meter in de holte werd dit exemplaar gevonden, los liggend tussen een groot aantal andere, minder grote exemplaren.

Het unieke van dit exemplaar is erin gelegen dat alle kwarts-kristallen dubbel-getermineerd zijn en dat de hele groep geen contactpunten met het moedergesteente heeft gehad. Een dergelijke mineraalgroep wordt een "floater" genoemd.

Vervolgens zijn alle prismavlakken van de kwarts-kristallen bedekt met een dun laagje microscopisch kleine stilpnomelaan-kristallen. Alleen de toppen van de kwarts-kristallen zijn niet met stilpnomelaan bedekt.

Dit is zondermeer één van de meest opmerkelijke kwarts-groepen die ooit in de Landsverk I mijn gevonden is.

Hoewel stilpnomelaan niet zo hoog gewaardeert wordt als b.v. kwarts, fluoriet of pyriet, is het juist dit mineraal wat ervoor zorgt dat deze kwarts-groep zo opmerkelijk is. Omgekeerd zou men kunnen stellen dat dit exemplaar potentieel de beste stilpnomelaan ter wereld is. Ik heb nog geen betere gezien...


Terug naar de mineralen pagina


Oddestemmen Steinsliperi