empty_42.gif - 816 Bytes 
banner_Fennefossfjell


De Li mijn

De Li mijn behoort tot een reeks van pegmatiet-groeves, waarvan de hoofdgroeve veruit de grootste is in het hele Evje/Iveland gebied. Dit is een spannende groeve om te bezoeken, zelfs in aanmerking genomen dat deze pegmatiet spaarzaam gemineraliseerd is en interessante vondsten een absolute zeldzaamheid zijn.

Ligruve_03.jpg - 62679 Bytes

De enorme mijnhallen en pilaren zijn op zichzelf reeds een attractie die men een keer gezien moet hebben. Ok voor geologen is een bezoek de moeite waard omdat het hier mogelijk is de opbouw van een pegmatiet op spectaculaire wijze te bestuderen.

Heel duidelijk zijn er in de randzone twee generaties pegmatiet te zien, met grote biotiet platen die grofweg in een 900 hoek loodrecht t.o.v. de wand georienteerd zijn.

Ligruve_06.jpg - 65144 Bytes

Het gehele gebied van Li heeft veel weg van één groot complex pegmatieten-stelsel, hetgeen duidelijk achter de hoofdgroeve te zien is, waar 3-4 kleinere mijntjes slechts een fractie van een enorme pegmatiet hebben ontsloten.

Mineralogisch zijn deze mijntjes interessanter dan de hoofdgroeve. Hier zijn mooie stukken schriftgraniet, beryl, titaniet, bertrandiet, pseudomorfoses van baveniet naar beryl, monaziet en zeker nog andere mineralen gevonden.

Neem kontakt op met de grondeigenaar voor een toegangskaart:

Tom Kallenberg
Li Gard
tlf. (+47) 37933249

Het toeristenkantoor verkoopt eveneens kaarten voor deze groeves. Op de toegangskaart vind u tevens informatie over de ligging van de groeves.


Nederlandse voorpagina  | beurs info  | geologische attracties  | overige attracties
eten en overnachting geologie v/h Setesdal  | mineralen v/h Setesdal
impressies v/h Setesdal  | geologische links


Oddestemmen Steinsliperi